dilluns, 14 d’abril del 2014

Escoltam música: recomanacions de la setmana (V)

La Setmana Santa és una data assenyalada en les nostres agendes, tant si professam culte a la religió cristiana com si no som creients. El que està clar és que aquest període de l'any ha inspirat a grans compositors de tots els temps i les seves obres s'interpreten any rere any.
Les passions són oratoris o cantates de gran envergadura, on intervenen solistes vocals, coro i orquestra. L'argument narra la passió i mort de Jesucrist. Johann Sebastian Bach va composar lPassió segons Sant Joan (1723) i la Passió segons Sant Mateu (1729). En elles el texte és narrat en recitatius per l'evangelista; el coro, unes vegades participa de l'acció i altres és un espectador que reflexiona i comenta. En quant als solistes, interpreten els diferents papers protagonistes. La primera, de proporcions més modestes, es cenyeix amb rigor al texte, mentres que la segona s'atura més en la reflexió i el comentari dels aconteixements narrats.

A continuació us enllaçam una llista de reproducció de le la Passió de Sant Joan.




Ara és el torn de la Passió segons Sant Mateu. Fixau-vos que té textura musical molt densa, a nivell contrapuntístic les veus estan molt més elaborades:



La darrera obra que voldriem recomanar-vos, puntualitzant que en deixem moltes en el candeler, és de Joseph Haydn, un dels compositors de l'Escola de Viena (juntament amb Mozart i Beethoven) i pare de la simfonia com a forma musical. Es tracta de Les set darreres paraules de Crist , que es pot interpretar amb orquestra, solistes i coro o instrumentalment amb un quartet de corda. Proposam que escolteu la versió de quartet, ja que la música litúrgica no té perquè ser sempre cantada i amb els instruments també es pot transmetre el rigor religiós requerit: