dimarts, 25 de novembre del 2014

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XXII)

El passat divendres vam celebrar Santa Cecília organitzant un concert familiar on els professors van interpretar diferents peces amb la intenció de què els infants del poble comencin a agafar el costum d'assistir a concerts i disfrutin amb la música clàssica. Per aquells que us ho vau perdre, aquí va una mostra d'algunes peces que es escoltar.



Nino Rota (1911-1971), compositor italià autor de nombroses bandes sonores que escrivia per als cineastes paisans seus de mitjans del segle XX (Fellini, Visconti, Zefirelli etc) és conegut sobretot per posar música a  la trilogia de Francis Ford Coppola El padrino. Tambés escrivia música de cambra, com per exemple, les Cinc peces fàcils per a flauta i piano.


Blas Sánchez és tot un referent fonamental en l'àmbit cultural i musical canari. Apart de compositor també és poeta, pintor i escultor. Pel que fa a la música, es va introduir en ella gràcies a escoltar la música popular canària al seu poble. Estudia violí al Conservatori de Tenerife, però quan acaba el Grau Professional es trasllada a Madrid, on comença a emprar més assíduament la guitarra que el violí, composant així les "Blasianas Canarias", peces breus i amb un llenguatge modern que no deixa de banda la música antiga i la popular.



Jorge Cardoso, argentí nascut el 1949, és concertista, compositor, investigador, metge... i guitarrista. Conegut arreu del món pels seus enregistraments i per la seva participació en nombrosos festivals, cursos i congressos. Ha composat més de 400 obres on l'instrument principal és la guitarra, ja siguin solos, duets, amb orquestra, amb quartet de corda etc. La milonga, gènere típicament argentí que conté elements afro en la seva rítmica, va influir al tango, estil musical argentí per excel·lència.



Pel que fa al violí, la Sonata "La Folía" d'Arcangelo Corelli és una obra molt representativa. Escrita al Barroc, la melodia de La Folia es va emprar bastant, arribant a ser molt popular i interpretada arreu d'Europa. En aquest cas, l'obra està estructurada com un tema amb variacions que requereix de cert virtuosisme per part del violinista.



Qui no coneix la Pantera Rosa? Pel·lícula amb Peter Sellers fent d'inspector Clouseau (un despropòsit de policia) i banda sonora del cèlebre compositor Henry Mancini, que també destaca per musicar Desayuno con diamantes, Charada, Días de vino y rosas i Peter Gunn, entre d'altres. La versió que escoltarem és per a quartet de trombons, instrument del que destacam la tècnica del glissando: d'una sola bufada i movent la vara de l'instrument de manera ràpida, es va des d'una nota a una altra passant per tots els sons intermitjos. 




La Suite Dolly de Gabriel Fauré va ser escrita per commemorar els aniversaris de la petita Dolly, filla de la cantant Emma Bardac, amb qui Fauré va tenir una llarga relació. La Berceuse és una cançó de bressol escrita per na Suzanne Garnier, amiga de la familia de na Dolly. Fauré va agafar aquesta peça, li va fer algunes modificacions i la va incloure a la Suite. La instrumentació original és la que escoltarem a continuació: piano a quatre mans.