dimarts, 20 de gener del 2015

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XXV)

Una vegada arrancada la segona avaluació, reprenem el bon costum d'escoltar música. Els professors hem pensat que estaria bé recomanar música que ens evadeixi cap a zones tropicals per combatre el fred i l'humitat que ens acompanyen aquests dies.


El jazz llatí fusiona ritmes i formes musicals originàries, sobretot, de Cuba i Brasil. Gènere nascut a meitat del segle XX, és la base a partir de la qual neix la bossanova, l'estil musical per excel·lència del jazz llatí (qui no coneix La chica de Ipanema, per dir algun títol?). Amb el temps, es van incorporar elements de la resta de països llatino-americans.

Començam amb Michel Camilo, un increïble pianista que interpreta l'estàndar Take five , on podreu comprovar que la mà esquerra fa un ostinato (repetició d'un fragment musical) i la peça està escrita en un compàs de 5/4, qui dóna la sensació d'anar coix, ja que l'accent fort de la música recau cada 3 temps-2 temps-3 temps etc.




Pel que fa a la flauta, és l'instrument que ha inspirat al compositor anglès Mike Mower (nascut al 1958). Saxofonista i flautista, composa i escriu música europea fortament influïda per la música llatina. És inevitable picar el peu mentre escoltau la Salsa montunale, que és el primer moviment de la Sonata Latino.



Paquito de Rivera és un dels intèrprets brasilers més coneguts. Sona tant el saxo com el clarinet. En la següent recomanació escoltarem una sel·lecció de música popular brasilenya en versió de clarinet amb acompanyament de dues guitarres. 


Pel que fa al violí, també té cabuda en aquest estil, sorprenent-nos molt la sonoritat que s'obté de l'instrument. Enllaçam a continuació una versió del tema Beautiful Love, de Bill Evans. James Sanders al violí, acompanyat del seu Conjunto. Es poden seguir fàcilment les diferents parts: introducció // tema per part del violí // solos: flauta-piano-violí // tema: saxo i violí.


Charlie Byrd és un guitarrista americà que va tenir gran èxit gràcies a les seves interpretacions de bossanova. De jove estudià guitarra clàssica amb Andrés Segovia, però les influències de Django Reinhardt i Antonio Carlos Jobim fan que es decanti pel latin jazz. Escoltam a continuació la Samba Triste, tema de tempo mig que ens evoca els fosquets càlids de Brasil...



El trombó és un instrument de vent-metall que s'empra molt a les big bands com a suport harmònic i rítmic, però també és capaç de fer melodies i, fins i tot, arribar a interpretar fragments molt virtuosos. En el tema que proposam audicionar, Ed Byrne és compositor, director i trombonista, i comparteix protagonisme amb el saxo soprano, el piano, el contrabaix i la percussió.