dijous, 26 de febrer del 2015

Efemèrides 2015: Ballet "Ivan el Terrible"

40 aniversari de l'estrena del ballet Ivan el Terrible al Bolshoi Theatre de Moscú



El ballet en dos actes Ivan el Terrible, amb coreografia de Yuri Grigorovich i música de Sergei Prokoviev, es va estrenar el febrer de 1975 al Teatre Bolshoi de Moscú, amb Yuriy Vladimirov, Natalia Bessmertnova i Boris Akimov com a intèrprets principals, sent un gran èxit.

El compositor Sergei Prokofiev havia col·laborat al 1938 amb el director de cine rus Sergei M. Eisenstein, escrivint la banda sonora per a la pel·licula Alexander Nevski. Al 1942, el mateix cineasta el convida a escriure la partitura per a Ivan el Terrible, i Prokofiev accepta tot d'una. Més tard, el compositor i director d'orquestra Abraham Stasevich reordena la partitura i li proposa a Grigorovich que creï un ballet. Després de la sobtada mort d'Stasevich, Grigorovich no abandona la idea i es dirigeix al compositor Mikhail Chulaki, autor de ballets i director del Teatre Bolshoi, qui va modificar la partitura i va afegir altres pàgines orquestrals de Prokofiev: Obertura Russa, parts de la 3a simfonia i un fragment d'Alexander Nevski.

L'argument del ballet està basat en la figura històrica d'Ivan IV (1530-1584), gran príncep de Moscú de la dinastia dels Roerich i que va ser coronat primer zar de Rússia al 1547, sent considerat un dels creadors de l'estat rus.

El primer acte comença amb les festes per la pujada al tron d'Ivan IV. Arriben tretze al·lotes, d'entre les quals ha de triar-ne una per ser la seva dona, escollint a Anastàsia, que ja està promesa al poderós príncep Kurbsky. L'elecció política es transforma tot d'una en un amor que uneix per sempre al zar i la zarina. El so de les campanes emeten la senyal de l'invasió tàrtara, sobre el camp de batalla dansen les al·legories de la mort i de la victòria. Ivan i Kurbsky lluiten heroïcament derrotant als adversaris. Mentre Anastàsia pensa en el seu estimat, se celebra la salvació de Rüssia per part del poble i els soldats. El zar cau malalt i els boiars (nobles terratinents) es disputen la successió, però en un gran esforç, Ivan s'aixeca del llit i dispersa als traidors.

Al segon acte, mentre la parella real disfruta, els boiars decideixein fer mal al zar assassinant a Anastàsia amb una copa de vi enverinada. Kurbsky fuig per por a la venjança del zar, les campanes anuncien la mort d'Anastàsia, i el vidu, desesperat, creient veure la seva dona encara viva, balla amb ella un darrer pas de deux. La venjança d'Ivan és immediata: convida a tots els boiars a una festa que es transforma en una massacre, quedant el zar tot sol i confós, però troba forces per reaccionar i s'aferra a les cordes de les campanes, símbol de totes les Rússies, les abraça fortament i s'aixeca proclamant la seva autoritat absoluta.