dimecres, 13 de maig del 2015

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XXXIII)

Les recomanacions d'aquesta setmana estan dedicades a compositors espanyols, que no són tants com els d'altres països però sí tenen rellevància i qualitat. Començam...

Potser un dels compositors espanyols més coneguts de tots els temps, el mestre Joaquín Rodrigo (1901-1999), destaca sobretot la seva música per a guitarra i orquestra, com el famós "Concierto de Aranjuez" o la "Fantasia para un gentilhombre". Però en aquesta ocasió escoltarem el primer moviment del "Concert Pastoral" per a flauta i orquestra, partitura que requereix gran nivell tècnic al solista i molta feina de conjunció a l'orquestra.


Per altra banda, tenin a Joaquín Turina (1882-1949), compositor que va composar un extens catàleg, tant en nombre com en varietat instrumental. Al 1924 escriu El poema de una sanluqueña, grup de quatre fantasies per a violí i piano en les que evoca l'estat anímic que li produeix a Turina la bellesa de les dones de Sanlúcar de Barrameda. Escoltarem a continuació la 4a fantasia, que duu per títol "El rosario en la iglesia".


Armando Blanquer (1935-2005) va ser un compositor valencià que va tenir una infància complexa (va patir la Guerra Civil i tenia una salut fràgil), pel que va créixer fent-se una personalitat introvertida que el va conduir a refugiar-se en la lectura i la música. Apart de pedagog, va escriure molta música per a diverses instrumentacions i conjunts corals, entre elles l'obra Dédalo, original per a clarinet i piano però que se'n va fer una versió per a orquestra de cambra.


Isaac Albéniz (1860-1909) va ser un pianista i compositor del Romanticisme espanyol que va tenir molt èxit en vida, pel que durant la seva carrera va emigrar a París, que era el centre musical creatiu del moment. Una de les seves obres més conegudes és la Suite espanyola, que és un conjunt de vuit moviments que són quadres de diferents regions d'Espanya. El més conegut és Asturias, de qui se n'interpreta una coneguda versió per a guitarra, però que originalment és una partitura per a piano que es basa en una primera part que evoca l'estil flamenc, seguida d'una melodia delicada i complexa amb una clara influència de Franz Liszt. 


Regino Sainz de la Maza ( 1896-1981) va ser un guitarrista més importants del segle XX, va col·laborar amb Manuel de Falla, va fer gires de concerts per sudamèrica i va tenir l'honor d'estrenar el Concierto de Aranjuez de Rodrigo. El Zapateado que escoltarem a continuació és una dansa espanyola de ritme viu que apunta als moviments de les sabates del ballarí, interpretada pel menorquí David Russell.


Manuel de Falla (1876-1946) va ser un dels compositors espanyols més coneguts del segle XX, va escriure la partitura de El amor brujo, que descriu la història, marcadament andalusa en la música i en la literatura, d'una al·lota d'ètnia gitana que s'enamora d'un home mentre l'espíritu del seu antic amant. La Dansa ritual del foc és un dels moviments més intensos, evocant bruixeria i encanteris típics de les creences gitanes. El magistral director Daniel Baremboim li treu tot el suc a la partitura....