dimecres, 25 de febrer del 2015

Efemèrides 2015: Vincent van Gogh

125 aniversari de la mort del pintor holandès Vincent van Gogh (1853 - 1890)


Autorretrat amb capell de palla, París, hivern de 1887/88



Van Gogh va ser un dels màxims exponents del post-impressionisme (corrent que pretenia fugir de les limitacions de l'impressionisme, s'utilitzaven colors vius, es feia una aplicació compacta de la pintura, les pinzellades es distinguien i els temes eren la vida real, però intentant dur més expressió i emoció a les obres de la que aportaven els impressionistes). Va pintar aprop de 900 quadres i va realitzar més de 1.600 dibuixos. Una figura central en la seva vida va ser el seu germà Theo, que era marxant d'art a París i li va prestar ajuda econòmica de manera desinteressada al llarg de la seva vida.

La seva primera feina va ser a una galeria d'art, després es va convertir en pastor protestant, i als 26 anys va marxar de missioner a una regió minera de Bèlgica, on va pintar la seva primera gran obra Els menjadors de patates, on es veu que la paleta de colors que emprava era fosca i no té res a veure amb la seva obra posterior i més coneguda.

Els menjadors de patates
Van Gogh, 1885
Pintura a l'oli
Realisme
114 x 82 cm.

Es trasllada després al sud de França, a la ciutat d'Arlés, on volia muntar una casa d'artistes, a la qual l'únic pintor que hi va acudir va ser Paul Gauguin, a l'any 1888. És al sud de frança quan adopta els tons vibrants de les seves característiques obres, ja que allà la llum solar és més intensa, pel que també ho és el color ambiental. 


Gira-sols
Van Gogh, 1888
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
91 x 72 cm.


 Habitació d'Arlés
Van Gogh, 1889
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
72 x 90 cm.


Van Gogh era un pintor solitari i autodidacta, tenia una personalitat difícil, era malaltís i alcohòlic, pel que va patir diferents crisis mentals, amb estats d'eufòria i depressió molt forts. Prova de tot això és el conegut episodi en el que es va tallar el lòbul de l'orella, després d'una discussió amb Gauguin. 


Autorretrat amb l'orella vendada
Van Gogh, 1889
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
51 x 45 cm.


El seu art respòn a una necessitat de comunicació, expressa en tot moment els seus sentiments mitjançant el color i la pinzellada: llarga, sinuosa, dinàmica, violenta... donant una sensació inquietant.

 Església d'Auvers
Van Gogh, 1890
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
94 x 74 cm.


 Nit estrellada
Van Gogh, 1889
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
73'7 x 92'1 cm.


Camp de blat amb corbs
Van Gogh, 1890
Pintura a l'oli
Post-impressionisme
50 x 100 cm.

Van Gogh és l'únic pintor consabrat que en vida mai va ser reconegut, però la seva genialitat com a artista i com a pintor és indiscutible, si en alguna ocasió viatjau a Àmsterdam, no deixeu de visitar el museu dedicat a aquest gran pintor, que té la col·lecció més extensa del pintor, apart d'altres obres de Manet, Monet, Toulouse-Lautrec i Gaughin, entre d'altres.