dilluns, 23 de juny del 2014

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XIV)

L'humor és una constant en les nostres vides, n'hi ha de molts tipus i cadascú té i empra el que més li convé o encaixa amb la seva personalitat. Però... és possible l'humor musical?

Obre les recomanacions humorístiques el senyor Sergei Rachmaninov era un compositor i pianista rus de l'època post-romàntica. D'ell destaquen els concerts per a piano i orquestra, que molts pianistes interpreten i destaquen d'ells que són d'una gran virtuositat i que, de vegades, han de suprimir alguna nota dels acords perquè no arriben a totes les tecles. La raó és perquè Rachmaninov tenia unes mans molt grans que li permetien abraçar fins a 12 tecles de distància entre el polze i el dit petit. En el vídeo que us recomanam, veureu que el pianista confessa tenir les mans petites ("només les mans") i ha inventat un mètode per poder sonar els grans acords:



L'obra objecte de la broma és el Preludi nº2 en do#menor op. 3


Per altra banda, una guitarra és un instrument no gaire gran, però la poden fer sonar fins a cinc persones a la vegada, com és el cas d'aquesta cançó pop que va estar de moda fa un parell d'anys.





Què passaria si dues soprano imiten dos moixos, acompanyades d'una orquestra? Que estariem parlant del Duetto Buffo di Due Gatti de Gioacchino Rossini, conegut sobretot per les seves òperes.




Continuant amb els cantants, ressenyable és l'escena del Drunken Poet (Poeta borratxo) pertanyent a l'òpera The Fairy Queen , de Henry Purcell (compositor barroc anglès). Les fades se'n riuen del seu estat d'embriaguesa i el conviden a sortir de la sala, mentre ell insisteix en que li omplin la copa.



Agafem una flauta i dos flautistes, un bufa i l'altre mou els dits. Quin és el resultat? La Badinerie de la Suite nº 2 de J.S. Bach. Si no mires com ho sonen, ningú diria que són dos músics que comparteixen flauta.



Si es pot compartir una guitarra o una flauta, segur que també es pot compartir un piano... Els professors del Conservatori de Washington ho aconsegueixen, i són 12 a la vegada!!



Per acabar, donar-vos a conèixer a Ara Malikian, violinista armeni que duu molts anys afincat a Madrid i organitza un espectacle que uneix bona música, humor i un poc de locura. Un bon exemple és la interpretació del famós Cànon de Pachelbel, el riure està assegurat!