dimarts, 21 d’octubre del 2014

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XIX)

Una setmana més proposam una sèrie d'audicions, en aquesta ocasió el fil conductor són els instruments previs als actuals, amb obres escrites durant l'Edat Mitjana i el Renaixement.



El violí tal i com el coneixem prové de la vielle o vihuela d'arc (més abaix parlarem de la vihuela). S'assembla molt al violí però té el cos més llarg i més profunditat de caixa. Proposam escoltar un popurri que inclou el Bransle de chevaux, Staines Morris i Kettle Drum. Atenció al detall de fer sonar la pandereta acoplada al peu.




Les Cinco Diferencias sobre Las Vacas, anònim del segle XVI, interpretat per un consort de flautes de bec (atenció al tamany de la flauta sub-contrabaix!!!!)



Espanya tradicionalment ha estat un país on els instruments de corda pinçada han triomfat, una bona mostra és l'instrument anomenat vihuela, que és el predecessor de la guitarra clàssica espanyola. A continuació un enregistrament on s'interpreta una selecció de peces.


El clarinet, tal i com hem comentat en alguna ocasió, és un instrument que es crea al llarg del segle XVIII fruit de l'evolució tècnica del chalumeau , sobretot pel fet de què se li afegeixen claus. En aquesta ocasió proposam escoltar un dels moviments del concert de Johann Friedrich Fasch.




Bones sensacions transmeten aquestes variacions anònimes d'aproximadament l'any 1570. La forma musical de les variacions significa que, des d'una mateixa melodia o esquema harmònic, es van canviant elements (ritme, afegir notes, tempo, canvi de mode etc). Per als oïents més avançats, incloem l'esquema harmònic que sustenta les variacions:





Finalment, una peça del Renaixement espanyol, de forma musical "villancet", i que està inclosa al Cancionero de Palacio. Prestau atenció a la lletra, és d'allò més festiva.