dijous, 16 d’abril del 2015

Escoltam música: recomanacions de la setmana (XXX)

Aquesta setmana, les recomanacions d'audició giraran al voltant de Claude Debussy (1862-1918), compositor francès que, juntament amb Maurice Ravel (sí, el compositor del famós Bolero), va ser una de les figures més importants de la música impressionista (tempo lliure, experimentació amb els sons dels instruments, ús de les escales gregues). 



Debussy escriu la Primera Rapsòdia per a clarinet i piano entre 1909 i 1910, i la va dedicar al professor de clarinet Prosper Mimart, emprant-se com a obra d'exàmen al Conservatori de París. Per tant, ens trobam amb una partitura que té com a intenció mostrar totes les possibilitats sonores i tècniques de l'instrument. Podreu escoltar, a més, un bon exemple de música impressionista, ja que la peça té diferents seccions en les que es poden apreciar diferents tempi, rítmiques, harmonia etc.



La Sonata en sol menor per a violí i piano és la tercera d'un cicle de sis sonates per a diferents instruments que no va ser acabat (la primera és per a violoncel i la segona és per a flauta, viola i harpa). Aquesta sonata destaca per la seva brevetat, i té tres moviments: Allegro vivo, Intermède: fantasque et léger i Finale: très animée. 


Syrinx és una peça per a flauta sola esrita al 1913, i des de llavors es considera part important del repertori bàsic per a flauta. El títol és el nom de la ninfa Siringa, de qui el déu Pan està enamorat. La ninfa, que no el correspòn, es transforma en unes canyes a la vora del riu per ocultar-se, i Pan, entristit, les talla per construir-se una flauta de canyes (flauta de Pan) i sonar-la per expressar la seva tristor. 


La filleta amb els cabells de lli és l'octava peça dels Preludis per a piano, escrits entre 1909 i 1910. És una de les obres més transcrites de Debussy, i la seva melodia evoca una balada folk, d'una pastora de cabells rossos enmig de la campinya d'Escoòcia. En aquest cas, escoltarem un arranjament per a guitarra sola.


Pel que fa al piano, l'instrument pel que més va escriure Debussy, destaca la Suite Bergamasque, començada al 1890 i acabada al 1905, que té quater peces. En aquest cas escoltarem Clair de lune, que està inspirada en el poema de mateix nom de Paul Verlaine, on el piano mostra una partitura lliure i lírica.


Les Images per a orquestra que va escriure Debussy és una sèrie de tres obres escrites entre 1905 i 1912. La segona obra, Iberia, és la més coneguda i interpretada, i està inspirada en la música espanyola, i té tres seccions: Pels carrers i pels camins, Els perfums de la nit i El matí d'un dia de festa. Enllaçam idò la primera part.