dimecres, 1 d’abril del 2015

Escoltam música: Setmana Santa

La música clàssica litúrgica pren la màxima rellevància durant la Setmana Santa i és habitual que les esglésies i auditoris ofereixin concerts amb aquestes obres: oratoris, cantates, passions, réquiems... tots ells tenen en comú l'ús de textes extrets de la Bíblia i són cantats per solistes i coro amb l'acompanyament d'orquestra i/o orgue.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 - 1791) és un dels compositors més brillants i coneguts de tota la història de la música. Malgrat va morir molt jove, el seu llegat compositiu és molt extens i de gran qualitat, escrivint per a diferents instrumentacions i emprant distintes estructures musicals (concerts, sonates, divertimentos, òperes, etc). Una de les seves obres cabdals és el Réquiem, obra que li encomana un desconegut (que després es va saber que representava al comte Franz von Walsegg, músic aficionat la dona del qual havia mort recentment) el mateix any de la seva mort. 

Mozart tan sols va escriure tres seccions completes i va deixar anotacions d'altres parts per orientar al seu deixeble Franz Xaver Süssmayr, qui va concloure l'obra ( instrumentar parts i fer el Sanctus i el Communio des de zero, aprofitant melodies de les parts precedents per tal de donar coherència a l'obra).

L'acompanyament corre per part d'una orquestra de corda amb dos corno di basseto, dos trompetes, dos trombons, dos fagots, timbal i orgue. La part vocal l'interpreta un coro i quatre solistes: soprano, contralto, baríton i tenor).

L'estructura és la següent, que es correspòn amb la que es segueix en les misses de réquiem d'estructura tradicional:

1. Introitus: Requiem aeternam (coro i soprano)
2. Kyrie Eleison (coro)
3. Sequentia
    1. Dies Irae (coro)
    2. Tuba mirum (solistes)
    3. Rex tremendae (coro)
    4. Recordare, Pie Jesu (solistes)
    5. Confutatis maledictis (coro)
    6. Lacrimosa Dies Illa (coro)
4. Offertorium
    1. Domine Jesu (coro i solistes)
    2. Hostias (coro)
5. Sanctus
    1. Sanctus (coro)
    2. Benedictus (coro i solistes)
6. Agnus Dei (coro)
7. Communio: Lux Aeterna (coro)

Esperam que disfruteu d'aquesta obra i passeu unes bones vacances.