dijous, 12 de març del 2015

Efemèrides 2015: Leonard Bernstein

25 aniversari de la mort del compositor, pianista i director nord-americà Leonard Bernstein (1918 - 1990)



A Bernstein se'l coneix sobretot per ser el compositor del musical West Side Story (1957), que és una adaptació de l'obra Romeu i Julieta del dramaturg anglès William Shakespeare. Aquesta obra explora la rivalitat entre els Jets i els Sharks, dues bandes adolescents de diferent fons ètnic. Els membres dels Sharks són de Puerto Rico i són desafiats pels Jets, que són fills de treballadors blancs. El jove protagonista, Tony (membre dels Jets), s'enamora de Maria, la germana de Bernardo, el cap dels Sharks. La temàtica fosca, la música sofisticada, les llargues escenes de ball i el focus sobre els problemes socials van marcar un punt d'inflexió al teatre musical americà.

A continuació veurem la coreografia i música del Mambo, número que demanda gran tècnica tant per a ballarins com per a músics:


I el número més conegut de tot el musical, en el que els adolescents s'alegren de viure a Amèrica:


Per a aquells que sabeu música, fixau-vos que al número de "America" hi ha uns canvis de mètrica, d'accentuació de la música: la hemiòlia. Aquest és el patró que va apareixent:


Apart de les seves composicions (de les que destaquen 3 simfonies, 2 òperes, 1 missa i 5 musicals), va dirigir l'Orquestra Filharmònica de Nova York, amb la que oferia els populars Concerts per a joves per a televisió durant la dècada de 1960, i dirigia habitualment altres orquestres amb les que sovint estrenava obres de compositors destacats del segle XX. Apart va escriure alguns llibres i va ser el cap del departament d'orquestració i direcció de Tanglewood (finca de Massachussets on se celebraven festivals i concerts de música i on s'imparteix formació musical)